top of page

Infographic

Een koelverse kant-en-klaar maaltijd is op het gebied van voedselverspilling, verpakking en verbruik duurzamer dan een verse thuisbereide maaltijd. Scrol verder om meer over deze onderwerpen te weten te komen.

Knipsel.JPG
wp3106251.jpg

Voedselverspilling

Van het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt komt 39% nooit op het bord van de consument terecht. Het gaat hier om verspilling bij boeren, telers, fabrieken, product verpakkers en tussenhandelaren. Vaak worden producten weggegooid bij producenten vanwege een gebrek in het product. Er is in dit onderzoek gekeken naar hoeveel producten een consument moet inkopen om de koelverse kant-en-klaar maaltijden thuis na te maken. Op deze manier is er een 1 op 1 vergelijking gemaakt. Er zijn twee kant-en-klaar maaltijden gekozen om te vergelijken met verse thuisbereiding. De maaltijden zijn gekozen aan de hand van een trendanalyse en rotatie bij de producent. 

​

Als de consument de gekozen asperge maaltijd thuis namaakt en vervolgens niks meer doet met de overgebleven ingrediënten, komt je uit op een voedselverspilling van 65%. Er is bij het namaken van de maaltijden gekozen om te werken met halffabricaten (dit zijn geschilde of gesneden producten). Deze keuze is gemaakt, omdat de kant-en-klaar maaltijd producent ook gebruik maakt van halffabricaten. Er is echter een kanttekening aan deze verspilling. Niet elke consument is namelijk hetzelfde en gaat ook niet hetzelfde om met overgebleven ingrediënten. In de infographic is te zien dat er drie verschillende persona's zijn opgesteld met allemaal een andere levensstijl en insteek op het gebied van voedselverspilling. Er is te zien dat Karin heel bewust is van verspilling en hier erg op tegen is. Dit resulteert erin dat zij geen voedselverspilling heeft. Het is dus erg lastig te meten hoeveel voedselverspilling er daadwerkelijk is. Echter kan er wel geconcludeerd worden dat de gemiddelde consument in Nederland een voedselverspilling thuis heeft van 34,3 kilogram. Dit is veel meer dan voedselverspilling die komt kijken bij een kant-en-klaar maaltijd (dit is te lezen in het vorige onderzoek. 

Verpakking

Er is gekeken naar de hoeveelheid verschillende verpakkingsmaterialen van koelverse kant-en-klaar maaltijden en verse thuisbereide maaltijden. De verpakking voor de kant-en-klaar maaltijden bestaan uit een aluminium tray met PP coating, een topseal folie bestaande uit een PETP, EVOH en PP laag en een off-set gedrukte kartonnen sleeve. Voor de thuisbereide maaltijden komen er veel meer verschillende soorten verpakkingsmaterialen aan bod. Zo wordt er bij de asperge maaltijd gebruikgemaakt PP folie flowpacks, PET sealtray met topseal, een sachet bestaande uit papier, aluminium en een PE-coating en een aluminiumfolie met een papieren laag en een PE-coating aan de binnenzijde. Net zoals bij de asperge maaltijd zijn de groenten bij de Indiase korma voor een groot gedeelte verpakt in PP flow packs. Het vegetarische kruimgehakt is verpakt in een PET plastic tray met een topseal er overheen en een kartonnen sleeve er omheen. De korma saus zit verpakt in een glazen pot met en aluminium deksel, de pandanrijst zit in een kartonnen doos en de kokosmelk is verpakt in een drankenkarton. 

Afbeelding1.png

De verschillende materialen hebben allemaal andere manieren van recyclen. Een aantal verpakkingen is goed te recyclen, maar er zijn ook verpakkingen die niet tot nauwelijks te recyclen zijn. In figuur 38 is te zien welke materialen goed te recyclen zijn en welke niet. Aluminium staat bovenaan, omdat dit materiaal oneindig gerecycled kan worden zonder enig kwaliteitsverlies. Ook is het materiaal bestand tegen slordigheidsfouten in afvalverwerkingsproces in Nederland, doordat het materiaal uit zowel de kunststof stroom, als de restafval stroom gehaald kan worden. Glas komt onder aluminium uit, omdat glas net zoals aluminium heel erg goed te recyclen is zonder kwaliteitsverlies, maar dat de afvalstroom sneller vervuild kan worden. Dit kan komen doordat de consument bijvoorbeeld verhard glas, zoals een ovenschaal weggooit bij het glas afval en hierdoor het smeltproces verstoort. PET trays komen hieronder, doordat kunststof, mits het goed wordt gesorteerd, goed te recyclen is. Kunststof is helaas niet bestemd tegen slechte recycling zoals glas en aluminium dat wel zijn. Het wordt vaak vermalen tot flakes en wordt met meerdere soorten kunststof bij elkaar gegooid. Op deze manier kan er geen hoogwaardig mono materiaal meer gecreëerd worden en gaat de kwaliteit van het materiaal achteruit. Omdat kunststof wel meerdere malen gerecycled kan worden, zonder dat het vermengd moet worden met nieuw granulaat om een product te kunnen maken, staat karton eronder in plaats van erboven. Karton is erg goed te recyclen, maar kan maar 6 tot 7 keer gerecycled worden voordat het materiaal niet meer bruikbaar is. Het materiaal wordt vaak aangemengd met nieuwe vezels om een hoogwaardig product te maken. Drankenkartons en folies staan onderaan de lijst. Drankenkartons zijn tot op heden nog steeds niet volledig recyclebaar. Dit komt doordat de verpakking uit een meerlagige opbouw bestaat. De verpakkingen worden wel goed ingezameld en bedrijven zoals Elopak en Tetra pak zijn druk bezig met het optimaliseren van het recycleproces van de pakken. Folies staan onderaan de ladder. Folies zijn tot op hedendaags nog steeds niet tot nauwelijks te recyclen.

Dit komt, doordat het materiaal te licht is om gescheiden te worden van zwaardere fracties. De enige manier waarop dit tot nu toe wel gedaan kan worden is als de stukken folie groter zijn dan A4 formaat. Daarnaast is het lastig om folies te recyclen, omdat deze, net zoals het wordt toegepast in de verpakkingen van de maaltijden, bestaan uit een meerlaagse opbouw.

Hierdoor is het materiaal niet meer te scheiden tot een mono materiaal en gaat de kwaliteit van het recyclaat achteruit.

 

Door een vergelijking te maken tussen de manieren van recyclen bij de verschillende verpakkingen, is te concluderen dat een koelverse kant-en-klaar maaltijd duurzamer is dan een verse thuisbereide maaltijd.

Gas- en elektriciteitsverbruik

De grote verschillen in energieverbruik tussen de kant-en-klaar producent en thuisbereiding kan te maken hebben met de wijze van efficiëntie, de producent gaat veel efficiënter om met het energieverbruik bij bereiding van grote hoeveelheden ingrediënten die verwerkt worden in de maaltijden. Dit maakt het dat het qua energieverbruik zo verschilt, de producenten kunnen met hetzelfde energieverbruik grote hoeveelheden kant-en-klaar maaltijden bereiden en heeft de producent een gemiddeld cijfer op basis van een jaar productie. Dit is ook duidelijk te zien in de energiewaardes die er verbruikt worden. Zoals in de grafiek hieronder is te zien, is er gekeken naar de verschillen in energieverbruik bij producent en thuis. Bij het energieverbruik van de producent is ook het verbruik van het opwarmen van de maaltijd thuis geteld. Dit is gedaan om het verbruik integraal te kunnen vergelijken met elkaar en is te zien dat het verbruik van de thuisbereide maaltijd aanzienlijk hoger is.

Afbeelding2.png
bottom of page